Inför PTR

  Instruktion inför PTR

  Ditt djur kommer att sövas inför en PTR, professionell tandrengöring. PTR innebär att man tar bort tandsten och plack från tänderna med ultraljud, mäter fickdjup i tandköttet runtom tänderna och röntgar där det finns avvikelser. Vi bedömer även om det finns problem i bettet. Efteråt går vi igenom vad vi hittat och lägger upp en plan om Ditt djur behöver gå vidare med ytterligare behandling.

  Försäkringsbolagen ersätter vanligtvis inte kostnader för att rengöra munnen eller ta ut tänder som drabbats av tandlossning, s.k. parodontit.

  FÖRBEREDELSER

  • Hundar: En kvarts portion mat kan ges som frukost på bokningsdagen. Ge helst burkmat av lättsmält typ. Vi rekommenderar Hills I/D eller Royal Canin Intestinal. Vi har gått ifrån råd om fasta efter ny kunskap om risk för uppstötningar under narkos.
  • Katter: Ta bort maten från ca kl 24.00 kvällen innan den bokade dagen. Vatten går bra att ha framme. Mediciner bör ges som vanligt men helst utan godbit. Håll katten inne över natten
  • Vatten går bra att ha framme. Mediciner bör ges som vanligt.
  • Rasta din hund på morgonen så att den både bajsar och kissar.
  • Diabetiker kräver andra förberedelser. Kontakta personal för särskild information om du inte fått det!

  NARKOSEN

  Ditt djur blir sövd och får en andningstub i halsen för en så skonsam narkos som möjligt. Alla narkoser anpassas efter individ med hänsyn till ålder och eventuella sjukdomar.

  Det är viktigt att vi får information från dig om ditt djur verkar hängig eller dålig på något vis på narkosdagen.

  Vi ringer dig när Ditt djur är klar och kommer överens om en tid som passar att hämta om det inte redan är bestämt på morgonen. Vi ringer även om vi har frågor och självklart om något tillstöter under narkosen!

  EFTERVÅRD HUND

  • Erbjud mat i småportioner när ditt djur är helt på benen igen. Gärna mjukmat eller uppblöt mat är bra efter en narkos. Vatten går bra att ha framme.
  • Samma dag som de kommer hem behöver de lugn och ro. Promenaderna begränsas till enbart rastning.
  • Efter en narkos kan de ha svårt att hålla sin temperatur den dagen. Se till att det finns en dragfri plats och lägg gärna en filt över hunden

   Om någon tand är dragen behöver det få läka i 1-2 v. Undvik leksaker, tuggben och ge uppblöt/mjuk mat.

  EFTERVÅRD KATT

  • Katten behöver vara inomhus vanligtvis 1-2 dagar. Om vi har dragit ut någon tand behöver de vara inomhus tills det läkt, ca 1-2 veckor.
  • Erbjud gärna mjukmat eller uppblöt mat under några dagar efter en narkos. Det är viktigt att katter kommer igång att äta senast dagen efter.

   

  Välkomna och tack för att Ni anlitar MittNorrlands Djursjukvård!